Efectul culorilor asupra noastra nu poate fi schimbar, dar putem folosii culorile preferate pentru a ne crea o stare de bine . Este foarte util sa stim psihologia culorilor acest lucru poate influenta alegerea noastra in privinta culorilor.

Culorile pot reflecta anumite trasaturi ale personalitatii sau ne pot modifica starea de spirit. Din acest motiv, psihologul Eva Heller, de la Universitatea Liberă din Berlin a realizat un studiu amănunțit în care a analizat răspunsurile și comportamentul a 2000 de oameni cu privire la anumite culori și sentimentele pe care acestea le provoacă.

Negru

Designerii vestimentari adoră această culoare. Negrul oferă ținutelor noastre o notă de eleganță. Negrul este asociat cu sfârșitul, moartea și violența.

Alb

Albul este asociat cu binele, spiritualitatea, noi începuturi, puritate și inocență. Acesta este des folosit pentru decorarea locuintelor deoarece exprima curatenie si este o culoare luminoasa iar acest aspect ajuta incaperile mici sa para mai spatioase . Nu este de neglizat faptul ca peretii albi ai unei locuinte ar trebui sa fie insotiti de un contrast de culoare al mobilei alese.

Roz

Rozul este asociat cu delicatetea , lucrurile incantatoare , amabilitate si tandrete. Trebuie mentionat faptul ca rozul este o culoare potrivita pentru decorarea locuintei intrucat este relaxanta si exprima speranta si creativitate.Combinatia acestei culori cu alte culori vii ofera un plus de originalitate spatiului de locuit.

Portocaliu

Specialistii in psihologie sustin ca aceasta culoare este ideala pentru incurajarea contactului social si al intelegerii intre persoane. Portocaliul este o culoare care atrage lumina si este placuta si energizanta.

Mov

Movul este asociat cu magia si feminitatea , dar simbolizeaza si putere, solidaritate si respect . Este una din culorire principale care infulenteaza organismul in privinta starii de bine a celor care o poarta sau sunt inconjurati de ea.

READ  Cine a inventat stiloul?

Galben

Galbenul este o culoare care te imbie sa mucesti, sa citesti sa scrii si sa creezi de aceea consider ca peretii birourilor ar trebui vopsiti in galben , sau sa avem in birou macar un element de culoare galbena . Studiul psihologului arata ca aceasta culoare este una dintre cele mai contradictorii culori iar aceasta se presupune ca este vioaie dar este totodata asociata si cu tradarea, simbolizand dragostea senzuala si maturitatea.

Rosu

Rosul este culoarea agreeata cel mai putin de catre animale , rosul este asociat cu pasiunea dar si cu ura. Exista 105nuante de rosu, in Antichitate fiind asociata cu clasele superioare si cu bogatia . Este o culoare dinamica asociata cu muncile care necesita o pasiune intensa.

Verde

Verdele simbolizeaza speranta , fertilitatea , viata si sanatatea de aceea este o culoare cu un efect foarte puternic asupra psihicului uman. In locuinta se poate opta pentru plante pentru a avea o noanta de verdeata in caminul dumneavoastra , decat o bucata de plastic de culoare verde , mai bine optati pentru o planta usor de ingrijit.

Albastru

Albastrul este culoarea preferata de majoritatea oamenilor , fiind considerat ca exista 111 nuante de albastru. Aceasta culoare simbolizeaza armonia , compasiunea si calitatile divine. Aceasta este o valenta masculina si in Antichitate se considera ca exista o conotatie intre albastru si inteligenda , de aceea persoanele cu ochii albastrii au fost incurajati spre literatura.