Toata lumea foloseste acest instrument, inca de pe bancile scolii si multi si in viata de aldult, insa putini stiu cine este inventatorul lui.

Stiloul este instrumentul care ne-a insotit copilaria, in diverse modele si marimi, acesta si-a pus amprenta in mod pozitiv pe viata fiecaruia. Dar cui se datoreaza aceasta onoare, cine a avut idea inspirata de a crea stiloul? Petrache Poenaru, este romanul care a inventat stiloul, in Franta.

El a stralucit in afara tarii si a adus beneficii reale tuturor oamenilor de pretutindeni cu inventia lui. In Franta a obtinut brevetul de inventie Nr. 3208 din data de 25 mai 1827, cand s-a descoperit acea pana portabila care se alimenteaza singura cu cerneala.

Inventia sa a fost perfectionata in anul 1880 de catre Lewis Edson Waterman, care a obtinut un nou brevet. El a creat un nou  stilou si a ajuns un industrias prosper.

Insa, Petrache Poienaru a fost primul om care a decoperit penita cu cerneala. Chiar daca la noi in tara nu a fost remarcat, peste hotare el si-a adus contributia in mod pozitiv.

Inventatorul condeiului are o viata palpitanta. S-a nascut in 1799, intr-o comuna din judetul Valcea, a facut studiile la Craiova, a lucrat o perioada in cadrul Episcopiei din Ramnicu Valcea, apoi s-a mutat la Bucuresti, unde a predat greaca veche la Scoala Mitropoliei.

Intr-o perioada scurta de timp, el a ajuns secretarul lui Tudor Vladimirescu, chiar daca in viata reala, el nu stia sa manuiasca nici pistolul, nici pumnalul, insa se pricepea de minune sa foloseasca condeiul. Langa Tudor Vladimirescu, a initiat si a tiparit primul ziar romanesc „Foaie de Propaganda” si a purtat pentru prima oara tricolor romanesc alaturi de el. Dupa esuarea revolutiei lui Tudor Vladimirescu, colaboratorii sai au fost urmariti si ucisi, insa printr-o minune Petrache Poenaru reuseste sa scape si obtine o bursa de studii la Scoala Tehnica din Viena si Berlin, in anul 1822.Isi continua studiile la „Ecole Polytechnique” la Paris, unde studiaza topografia si geodezia. La 27 octombrie 1831, pe cand era in Anglia, Petrache calatoreste este primul roman care calatoreste cu trenul, un tren pus in functiune cu doar un an in urma, intre Liverpool si Manchester. In acel an s-a intors in tara si a fost numit profesor la „Scoala de la Sfantul Sava”, dedicandu-se astfel invatamantuluI. El publica numeroase manuale, si da viata primelor cursuri de algebra si de geometrie in limba romana.

READ  Vopsirea peretilor