Albinele sunt insecte incredibile care continua sa surprinda pana si oamenii de stiinta. Acestea sunt singurele insecte din lume care produc hrana pentru om si au o viata sociala atat de intensa.

 Albinele sunt absolut esentiale pentru natura pentru ca ele se ocup de polenizarea majoritatii plantelor. Prin urmare, acest lucru inseamna ca daca florile nu ar fi polenizate, nu am avea fructe si legume.

 Intr-un stup locuieste un singur roi de albine, adica o singura familie. Roiul este alcatuit din trei tipuri de albine: regina, lucratoarele si trantorii, toti au cate un rol bine definit in aceasta familie.

Regina sau matca este singura femela dezvoltata sexual din stup, ea se hraneste cu laptisor de matca. Ceea ce multi nu stiu, este ca aceasta substanta este produsa in capul albinelor lucratoare, in cantitati foarte mici.O regina poate trai intre 3 si 5 ani si este singura care depune oua. Asadar, matca depune pana la 2000 de oua, ceea ce inseamna de doua ori greutatea ei. In decursul verii regina este foarte obosita si extenuata pentru ca in decursul unui an ea depune chiar si 200 000 de oua, ceea ce o lasa fara putere. Aceste oua fertilizate vor deveni in scurt timp albine lucratoare, iar cele nefertilizate devin trantori. Tot regina este cea care dozeaza numarul de oua pe care le fertilizeaza, avand un rol extrem de important in tot acest procedeu.

  Regina se poate imperechea cu 20 de trantori, in doar cateva zile iar primii doi ani de viata ai reginei sunt cei mai productivi.   Imperecherea are loc intotdeauna in  zbor.  Cand stupul devine prea aglomerat, albinele mai creaza o regina, pentru ca au nevoie de ajutor. Lucratoarele construiesc un fagure cu 20 de celule hexagonale mai mari, adanci de 25 de mm, unde regina va depune oua fertilizate. Larvele sunt hranite de albine cu laptisor de matca, iar dupa 9 zile, celulele cu larva sunt acoperie cu un strat de ceara.  De-a dreptul impresionant ce pot face albinele si cat de active sunt ele, realizand la comanda parca toate aceste activitati, care in mod normal fac parte din responsabilitatile lor zilnice.

READ  Cine a inventat stiloul?

Apoi regina veche va pleca impreuna cu o parte din roi, unde sa inceapa o noua colonie. Dupa exact 8 zile de la acoperirea cu ceara, prima regina tanara iese din celula. Ea poate lege sa paraseasca stupul impreuna cu o parte din roi, sau poate decide sa ramana in stupul actual. Daca alege sa plece, ea isi va ucide surorile intepand cu acul fiecare celula ce contine larve-regina. Lucratoarele inteleg ca regina este pe moarte, atunci cand aceasta nu mai degaja feromoni.

  Personalitatea reginei determina personalitatea intregului roi, iar acesta este modul in care apicultorii controleaza calitatile roiurilor, si vad care sunt  mai agresive, mai dornice de munca sau mai productive.

Sunt cateva sute de trantori intr-un singur stup, acestia pot forma grupuri si decid sa plece in cautarea reginelor dornice de imperechere. Trist insa adevarat este faptul ca rantorii dupa imperechere, mor. Ei se hranesc cu polen si miere, care le sunt oferite de catre albinele lucratoare. Sunt singurii care nu au ac si nu pot sa intepe.