In trecut, strugurii erau considerati hrana zeilor, fiind extrem de apreciati pentru gustul lor dulce si aromat. Si in prezent strugurii se bucura de aprecierea oamenilor de pretutindeni, fiind considerate printre cele mai consummate fructe la nivel global.
Ceea ce nu foarte multa lume cunoaste este ca strugurii cu nenumarat efecte benefice asupra organismului. De aceea merita sa descoperiti cateva lucruri interesante de care poate nici nu ati auzit pana acum.
Strugurii au fost cultivati pentru prima data, cu mult timp in urma, aproximativ 8000 de ani. Consumul de struguri este indicat persoanelor care sufera de astm, migrene, dar si boli ale rinichilor si oboseala. Un alt aspect important este ca strugurii previn degradarea muschilor si aparitia cataractei.
Asadar, daca sunteti pasionati de gradinarit ar fi bine sa plantati si vita de vie pentru ca este o planta venerata cu fructe minunate. Surprinzator insa adevarat o vita de vie poate atinge si lungimea de 15 metri, poate avea o productie de sute de ciorchini, iar fiecare ciorchine poate contine aproape o suta de boabe.
Oamenii au inceput sa faca vin din struguri cu mii de ani in urma, iar de atunci procedeul s-a tot diversificat ajungand la diferite tipuri de vin. Chiar daca strugurii sunt foarte gustosi, nu exagerati sa consumati cantitati mari pentru ca au un efect puternic laxativ.
Insa nu uitati, daca ii consumati moderat strugurii previn infarctul, dat fiind faptul ca acestia cresc nivelul de acid nitric din sange, care ajuta la dizolvarea cheagurilor de sange.
Pentru ca strugurii sunt foarte dulci acestia nu sunt recomandati la dieta,deoarece au un aport caloric ridicat. Interesant de stiut ca un kilogram de struguri au aceeasi valoare nutritiva ca si 1,5 kg de mere, 2 kg de piersici sau 3 kg de portocale.
Industria cultivarii strugurilor este cea mai mare industrie alimentara din intreaga lume.Un alt lucru mai putin cunoscut este ca pentru a se obtine o sticla de vin de 750 ml este necesara o cantitate de 1,13 kg de struguri, ceea ce inseamna ca o mare parte din pulpa strugurilor este cea care da savoare vinului. In functie de soiul de vita de vita folosit vinul va avea un alt buchet.
Si pentru ca vinul era considerat aliment de baza nobil, astazi el este servit la petreceri, nunti, botezuri sau in cadrul unei seri speciale de weekend fiind demn de a onora orice eveniment important din viata.
In intreaga lume s-au descoperit peste 5.900 de soiuri de struguri, dintre care doar in Canada, 474 de soiuri. Apoi Italia, Franta, Portugalia, America sunt cel mai renumite si Romania aflandu-se un numar de 230 de soiuri. Strugurii mai inchisi la culoare contin antioxidanti in concentratii ridicate, dintre care se remarca resveratrolul, un puternic antioxidant natural, deosebit de eficient pentru organism. Acesta se gaseste indeosebi in coaja si in samburii strugurilor.
Strugurii contin si importante saruri minerale si vitamine, fiind considerati un aliat puternic al creierului, inimii si al vaselor de sange. Este un fruct cu efect tonic, totodata fiind si un antiinflamator natural de exceptie. Din samburii de struguri se obtine un ulei de calitate foarte bogat in grasimi sanatoase si antioxidanti. Uleiul extra-virgin facut din samburi de struguri este recunoscut pentru ca incetineste procesele degenerative si reduce in mod semnificativ riscul de aparitie a afectiunilor cerebrale ce apar odata cu inaintarea in varsta.