Romania este o tara bogata in resurse turistice, are munti, vai si cascade minunate, pesteri care fascineaz. Sunt atatea locuri care merita a fi explorate in profunzime insa aceste 3 mari formatiuni de piatra atrag un numar mari de turisti straini an de an.
Cei 3 Tarabostes de Romania sut cei 3 Sfincsi, Sfinxul din Bucegi, Sfinxul de la Toplet pe valea Cernei si Sfinxul Bratocei din muntii Ciucas. Daca nu ati avut ocazia sa ii vedeti pana acum, ar fi bine ca in primul concediu sa o faceti, pentru ca merita cu adevarat. Pana atunci, este momentul sa aflati cate lucruri de importanta majora despre ei.
Arata ca niste titani iesiti din stanca avand dimensiuni impresionate, care biruie cu privirea lor. Chipurile lor massive si impunatare apar ca niste capatenii dacice. Cei 3 Sfincsi sunt plasati in masive muntoase care reprezentau zone strategice in vechime pentru daci.
*Sfinxul din Bucegi – primul dintre Tarabostes
Este un adevarat mister modul in care a ajuns aceasta formatiune stancoasa in forma sa finala. E un sfinx cu aceeasi inaltime ca cel din Egipt, dar arata ca un lider a unui trib. Cu ochii mari si atenti, pare sa cereteze continuu zona, pentru a descoperi intrusii. Pentru a ajunge pana la sfinx este destul de greu, pentru ca pe Bucegi drumul este anevoios, de aceea rebuie sa fiti bine echipati pentru munte sa va inarmati cu rabdare iar daca sunteti active si plecati dis de dimineata aveti sanse sa ii vedeti chipul tocmai inainte sa apuna soarele.
Trebuie sa va ancorati de lanturile grele de metal de pe marginea stancilor pentru a ajunge la sfinx. Este foarte greu de urcat pana ce ajungeti la 2216 m altitudine, dar merita sa vedeti cel mai mare si mai impunator sfinx din Romania. Cu o privire ferma dar calma in acelasi timp, patrunde in adancimile din jur iar pentru un moment aveti senzatia ca timpul s-a oprit in loc.
*Sfinxul de la Toplet – un fiu al lui Tarabostes
Acesta are 16 m inaltime, la fel ca si primul poarta o caciula ce aminteste de vremurile dacilor sieste caracterizat de aceleasi trasaturi severe. Daca treceti din intamplare pe valea Cernei faceti-va timp sa ajungeti si pana la sfinxul de la Toplet. Este o figura unica si grandioasa deopotriva. Multi cercetatori considera ca acesta emana energii purificatoare iar apele care curg din izvoarele invecinate se considera ca sunt extrem de curate si purificate incat nu contin deloc bacterii
*Sfinxul Bratocei – este umbra unui Tarabostes cazut in lupta
Aflat in muntii Ciucas, pe culmea Bratocea sta ancorat sfinxul. Chipul sau pare a avea atintiti ochii in pamant, pare imaginea unui invins, biruit de o armata puternica. De aceea se spune ca a fost cazut in lupta si nu mai poate tine capul sus, triumfator. In jur este o zona cu o vegetatie minunata unde va puteti odihni un pic la umbra sfinxului batran.